Рационална употреба на крв и крвни деривати во кардиохирургија

Mitrev, Zan and Anguseva, Tanja and Ambarkova Vilarova, Elena (2012) Рационална употреба на крв и крвни деривати во кардиохирургија. .

[img]
Preview
Text
Рационална употреба на крв и крвни деривати во кардиохирургија.pdf

Download (1285Kb) | Preview

Abstract

Рационална примена на крв и крвни деривати (Етичко менаџирање на крвта- крвта е продукт со ограничено потекло од хумани ресурси) • “Primum Non Nocere” • Трансфузирај само кога е апсолутно неопходно • Трансфузирај САМО таму каде што е потребно • Доколку е можно најсвежи компоненти • Минимално вадење на крв за лабораториски анализи • Избегнувајте отпад / обновете колку што е возможно автологно • Во одлуките користете медицина основана на докази • Добра хируршка хемостаза - обработка на оперативно поле примена на атрауматски конец и игла • Примена на фибрински двокомплонентен антиалерген лепак • Примена на стерилен восок • Употреба на лекови за корекција на дефицитот на коагулационите фактори на крвта (транексемична киселина, калциум, загревање)

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 04 Mar 2013 14:18
Last Modified: 04 Oct 2013 11:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5710

Actions (login required)

View Item View Item