Туристичката анимација и туристичката понуда

Jakovlev, Zlatko (2001) Туристичката анимација и туристичката понуда. Списание „Економија и бизнис”. ISSN 1409-6781

[img]
Preview
Text
Turistickata animacija i turistickata ponuda.pdf

Download (231Kb) | Preview

Abstract

Познато е дека туристичките потреби својот израз го наоѓаат во туристичката побарувачка и туристичката понуда. Тоа поконкретно значи дека туризмот како значајна активност, мора да води сметка за туристичките потреби, а туристичката понуда мора да се базира на проучување на тие потреби, т.е. врз проучување на мотивацијата на туристите, а исто така и на факторите кои влијаат на изборот на туристичките дестинации и видот на туристичкиот престој. Ваквиот приод на туристичката понуда е предуслов за создавање на потребите, желбите и склоностите на туристите, а исто така и предуслов за конкурентноста, квалитетот и финансиските ефекти (профит). Самото прилагодување на туристичката понуда кон туристичката побарувачка подразбира истражување на тековите, правците во современиот меѓународен туризам и истражување на карактеристиките на туристичката клиентела.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Zlatko Jakovlev
Date Deposited: 04 Mar 2013 10:24
Last Modified: 04 Mar 2013 10:24
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5688

Actions (login required)

View Item View Item