Односите меѓу називот и поимот во терминологијата (врз примери од правни термини на македонски и на француски јазик)

Jakimovska, Svetlana (2007) Односите меѓу називот и поимот во терминологијата (врз примери од правни термини на македонски и на француски јазик). Masters thesis, Filoloski fakultet -Skopje.

This is the latest version of this item.

[img] Text
odnosite megu nazivot i poimot.doc

Download (120Kb)

Abstract

Терминологијата денес е дел од најсовремените текови во лингвистиката, таа дури од неодамна е признаена како посебна научна дисциплина. Истражувањата кои во нејзини рамки се вршат на теориски или практичен план се мошне интензивни, поради потребите кои ги наметнува современото живеење, но и поради фактот што станува збор за едно сè уште во мала мера истражено научно поле, кое овозможува бројни нови сознанија. Целата на овој труд е да се проучат односите меѓу називот и поимот во рамките на терминот, но и меѓу самите термини со цел да се види дали и правниот јазик кој тежнее кон еднозначност и егзактност ги споделува „недостатоците“ на општиот јазик.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Svetlana Jakimovska
Date Deposited: 25 Mar 2013 16:34
Last Modified: 25 Mar 2013 16:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5638

Available Versions of this Item

  • Односите меѓу називот и поимот во терминологијата (врз примери од правни термини на македонски и на француски јазик). (deposited 25 Mar 2013 16:34) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item