Инженерскогеолошки карактеристики на неврзаните карпи од околината на Охридското езеро

Dimov, Gorgi and Doneva, Blagica and Delipetrev, Marjan and Delipetrov, Todor (2012) Инженерскогеолошки карактеристики на неврзаните карпи од околината на Охридското езеро. 2 Конгрес на геолозите на Република Македонија; Посебно издание на Geologica Macedonica, 3 (2). pp. 163-168. ISSN 0352-1206

[img]
Preview
Text
trud gose.pdf

Download (572Kb) | Preview

Abstract

Неврзаните карпести маси се најприсутни и најразноврсни седименти во Охридско-Струшкиот басен па така нивното издвојување и дефинирање претставува вистински предизвик. Во овој труд се врши инженерскогеолошко диференцирање и одредување на основните инженерскогеолошки карактеристики на овие карпи. Секоја издвоена група или фација е детални геолошки опишана, класифицирана според геотехничките прописи и според класификацијата на Протоѓаконов, одреден и е кефициентот на филтрација и коефициентот на цврстина.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 06 Feb 2013 15:10
Last Modified: 08 Nov 2013 08:57
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5538

Actions (login required)

View Item View Item