Консекутивно толкување

Marolova, Darinka (2012) Консекутивно толкување. Годишен зборник 2012 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 3 (3). ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
paper.pdf

Download (358Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/69...

Abstract

Денес консекутивното толкување е неразделен дел од секојдневието и толкувачот игра многу значајна улога во комуникација меѓу припадниците на различни јазични групи. Тоа се одвива во мошне комплицирани услови, бара соодветни компетенции и особини од толкувачот а самиот толкувачки процес се одвива во повеќе фази: слушање, декодирање, меморирање, бележење и продуцирање. При консекутивното толкување се врши трансфер на вербалните и неверебалните елементи од еден јазик во друг со пренесување на суштинската пораката. Вербалниот трансфер може да биде по пат на буквален превод, транскрипција, транспозиција, модулација и адаптација.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 06 Feb 2013 09:45
Last Modified: 05 Aug 2015 06:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5525

Actions (login required)

View Item View Item