Како источноевропските валути ќе реагираат на кризата

Georgieva Svrtinov, Vesna (2008) Како источноевропските валути ќе реагираат на кризата. Бизнис, Скопје.

[img]
Preview
Text
Како Источноевропските валути ќе реагираат на кризата.pdf

Download (136Kb) | Preview

Abstract

Во оваа статија се анализираат импликациите од слабеењето на валутите на земјите од Централна и Источна Европа, за време на глобалната финансиска криза. При тоа, се истакнува дека оваа состојба ќе предизвика остро забавување на приватната потрошувачка и на приватните инвестиции, драстичен пад на цените на недвижностите, кои се преценети насекаде низ ЦИЕ, а домаќинства ќе доцнат со враќањето на своите должнички обврски. Централните банки од регионот се наоѓаат во неизвесна положба. Доколку се обидат да го ограничат слабеењето на своите валути со подигање на каматните стапки, ова само ќе го зголеми притисокот на веќе оптоварениот банкарски систем. Доколку пак централните банки од ЦИЕ интервенираат на пазарот на странски валути за да ја ограничат слабоста на сопствената валута, тогаш каматните стапки на пазарот на пари драстичнио ќе се зголемат.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vesna Georgieva Svrtinov
Date Deposited: 05 Feb 2013 13:24
Last Modified: 05 Feb 2013 13:24
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5505

Actions (login required)

View Item View Item