Добрите страни на неразвиеноста

Georgieva Svrtinov, Vesna (2008) Добрите страни на неразвиеноста. Бизнис, Скопје.

[img]
Preview
Text
Добрите страни на неразвиеноста.pdf

Download (163Kb) | Preview

Abstract

Во оваа статија се анализираат недоволно развиените банкарските системи, кои за време на последната глобална финансиска криза останаа стабилни. Всушност, земјите кои имаа недоволно развиени банкарски системи имаа предност во услови на глобален финансиски хаос. Во статијата се анализира и нашиот банкарски систем, при што се констатира дека нашите банки се наоѓаат во поволна состојба, бидејќи најголем дел од кредитите ги обезбедуваат од депозитниот потенцијал со кој располагаат, а кој сега е на завидно ниво. За разлика од нас, развиените земји кредитите ги обезбедуваат од пазарот на пари, кој сега е доста разнишан. Поради тоа, голем број на банки во развиените земји, за разлика од нас се најдоа во состојба да имаат премалку капитал спрема актива, па државата мораше да инјектира капитал, т.е. да купува акции од банките.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vesna Georgieva Svrtinov
Date Deposited: 05 Feb 2013 13:17
Last Modified: 05 Feb 2013 13:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5504

Actions (login required)

View Item View Item