Предизвиците и перспективите на предучилишното воспитание и образование

Mirascieva, Snezana (2012) Предизвиците и перспективите на предучилишното воспитание и образование. In: Предучилишното воспитание и образование - состојби, предизвици и перспективи, 20 Oct 2012, Штип. (Unpublished)

[img] Text
силабус ПРЕДИЗВИЦИТЕ И ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ПРЕДУЧИЛИШНОТО ВОСПИТАНИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ.doc

Download (40Kb)

Abstract

Една од клучните претпоставки за развој на заедницата определена како систем на образование е основа на која се темели процесот на континуирани и забрзани промени и иновации на општествено ниво. Парадигмата, општество на знаење се однесува на општество на проактивни граѓани, а во тој контекст клучната улога ја има образованието. Интенцијата, следејќи ја оваа парадигма е содржана во едукација на индивидуи способни да се справат со предизвиците на времето во кое ќе живеат и работат. Тоа бара образовни реформи кои се фокусираат на комуникациско-интеракцискиот тоналитет на организираниот воспитно-образовен процес. Потреба од усвојување на функционални знаења е појдовна основа но и продукт на целокупниот општествен развој. Образовните реформи се дотолку успешни и целисходни, доколку ги опфаќаат сите образовни нивоа со целокупната сложеност и организациска поставеност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Additional Information: ОЈУДГ„Астибо“ Штип и Општина Штип организираа научно-стручен собир со меѓународно учество на тема „Предучилишното воспитание и образование - состојби, предизвици и перспективи“
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Mirascieva
Date Deposited: 27 Dec 2013 08:48
Last Modified: 27 Dec 2013 08:48
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5489

Actions (login required)

View Item View Item