Сегашна структура и перформанси на банкарскиот сисетем во Р.Македонија

Georgieva Svrtinov, Vesna (2009) Сегашна структура и перформанси на банкарскиот сисетем во Р.Македонија. Економија и бизнис, Скопје.

[img]
Preview
Text
Сегашна структура и перформанси на банкарскиот систем во Р.М.pdf

Download (88Kb) | Preview

Abstract

Транзицијата кон пазарно ориентирана економија во Р.Македонија, подразбира преземање на комплексни реформи, во насока на преструктуирање и консолидирање на банкарскиот систем. Целта на трудот е да се направи споредба меѓу банкарскиот систем на Р.Македонија со банкарските системи на економиите во транзиција, но и со земјите од еврозоната. Особено се истакнува значењето на солидната депозитна база со која располагаат нашите банки, што е од големо значење во услови на глобална криза, бидејќи најголем дел од кредитите се покриени со депозити. За разлика од нас, банките во развиените земји, кои најголем дел од кредитите ги обезбедуваат на пазарот на пари, се најдоа во ситуација на помалку капитал спрема актива, па државата мораше да интервенира со инјектирање на капитал.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vesna Georgieva Svrtinov
Date Deposited: 05 Feb 2013 13:12
Last Modified: 05 Feb 2013 13:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5472

Actions (login required)

View Item View Item