Интерперсоналните односи како индикатори за педагошката клима во училиштето и одделението

Sivevska, Despina (2012) Интерперсоналните односи како индикатори за педагошката клима во училиштето и одделението. Воспитание (списание за образовна теорија и практика), 8 (12). ISSN 1857/5331

[img] Text
ИНТЕРПЕРСОНАЛНИТЕ ОДНОСИ КАКО ИНДИКАТОРИ ЗА ПЕДАГОШКАТА КЛИМА ВО УЧИЛИШТЕТО И ОДДЕЛЕНИЕТО.docx

Download (31Kb)

Abstract

Интерперсоналните односи имаат значајна улога во животот на секој човек. Сите ние зависиме од другите во поглед на разбирање, информација, охрабрување и многу други видови на пораки кои влијаат на нашата претстава за нас самите и ни помагаат да откриеме што другите очекуваат од нас. Интерперсоналните односи и нивното формирање значајно делуваат на воспитниот процес. Нивното неправилно формирање води до воспитни потешкотии, а подоцна и до психонеуроза. Затоа треба да им се посвети посебно внимание во воспитно-образовниот процес. Целта на трудот е да се укаже на значењето на интерперсоналните односи кои се формираат меѓу главните учесници во воспитно-образовниот процес и нивното влијание врз формирањето на позитивна и поттикнувачка одделенска клима. Истовремено ја акцентира и улогата на настaвникот во формирањето на интерперсонaлните односи. Тој во својата секојдневна работа треба да се труди да создава атмосфера на доверба меѓу возрасен и дете, и во тој однос да внесе топлина, љубов и култура на однесување.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: интерперсонални односи, наставник, училишна клима, фактори за успешен однос
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Despina Sivevska
Date Deposited: 04 Feb 2013 14:42
Last Modified: 04 Feb 2013 14:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5447

Actions (login required)

View Item View Item