Личноста на наставникот и атмосферата во одделението

Sivevska, Despina (2012) Личноста на наставникот и атмосферата во одделението. Годишен зборник на Факултетот за образовни науки, 8 (8). ISSN 1409-9187

[img] Text
Licnosta na nastavnikot.doc

Download (64Kb)

Abstract

Креирањето на позитивна работна атмосфера во класот е еден од предусловите за квалитетно и успешно реализирање на воспитно-образовниот процес. Од квалитетот на работната атмосфера зависи и квалитетот на комуникација и интеракција меѓу учесниците во воспитно-образовниот процес, ставот на учениците кон училиштето, учењето и образованието воопшто, на односите меѓу учениците и наставниците, самите ученици, односите меѓу учениците и родителите, како и меѓу родителите и наставниците. А сето тоа влијае и на квалитетот на наставниот процес и успешноста на воспитно-образовната работа. Постоењето на позитивна атмосфера во класот зависи од повеќе фактори, а еден од нив е и личноста на наставникот. Квалитетот на самиот наставен процес, комуникацијата и интеракцијата, во голема мера зависат од квалитетот на наставникот, и тоа каков е пред се како личност, потоа како воспитувач, какви стилови на раководење применува, како им пристапува на учениците, колку има разбирање за нивните проблеми и каков став има пред нив.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: улоги на наставникот, идентификација со наставникот, стручна подготвеност, интерперсонални односи
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Despina Sivevska
Date Deposited: 04 Feb 2013 14:40
Last Modified: 04 Feb 2013 14:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5445

Actions (login required)

View Item View Item