Принципи на менаџментот

Jakovlev, Zlatko (2009) Принципи на менаџментот. Економија и бизнис, списание за теорија и практика.

[img]
Preview
Text
Principinamenadzmenttrud.pdf

Download (278Kb) | Preview

Abstract

Мошне испреплетената состојба на денешниов свет, во голема мера, му се препишува на успешниот менаџмент. Според тоа, менаџментот е инкорпориран во секој сегмент на модерните корпорации, било тоа да се од производниот сектор, услужните дејности, во образованието или во секоја организирана форма. Оттаму, се наметнува потребата од големата потрага по компетентни личности, заради претставување на најзначајниот клуч на успехот. Менаџментот, со оглед на неговото значење и важност во работењето на претпријатието, покривајќи ги сите функции на работење, истиот се наметнува како императив. Во тој контекст, може да се истакне дека менаџментот е универзална активност која се применува и се наоѓа во сите видови организациони системи и е присутен во сите функции и хиерархиски нивоа на тие системи. Недвосмислено, може да се апострофира дека менаџментот е динамичен процес, бидејќи му дава живот на секој аспект на деловните активности.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Zlatko Jakovlev
Date Deposited: 03 Feb 2013 11:50
Last Modified: 03 Feb 2013 11:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5435

Actions (login required)

View Item View Item