Основи на дефектологија

Panova, Gordana (2012) Основи на дефектологија. . (Submitted)

[img] Text
2-defektologija.docx

Download (3071Kb)

Abstract

Денес во светот повеќе од половина милијарда луѓе имаат проблеми кои им го прават животот многу потежок од животот на друѓи луѓе. На оваа огромна група и е неопходна посебна помош,нега или специфичен третман,кој ке им помогне да ги искористат и до максимум развијат останатите способности,така што нивната работна способност ќе порасне а животот ќе им стане подобар. Разни патогени имаат различен ефект врз квалитетот на животот на еден човек. Болести,физички повреди,наследни и социјални фактори предизвикуваат и се причинители за какви состојби кои започнуваат со мали физички оштетуванња до потполна неспособност и дезинтеграција на личноста како био-психо-социјално суштество. Дефектологијата,односно специјалната едукација и рехабилитација се занимава токму со ваквите состојби а не со болести за разлика од медицината. Овие состојби можат да заземат шорок спектар кои што можат да бидат со мали оштетувања до целосна попреченост.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 01 Feb 2013 14:35
Last Modified: 09 Jan 2015 13:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5401

Actions (login required)

View Item View Item