Просторно-популациски белези на населбите од и над 1000 м.н.в. во функција за развој на планинскиот туризам во Република Македонија

Dimitrov, Nikola (2009) Просторно-популациски белези на населбите од и над 1000 м.н.в. во функција за развој на планинскиот туризам во Република Македонија. In: Зборник на трудови од меѓународниот симпозиум, географијата и оджливиот развој, 22-25.10.2009 , Охрид.

[img]
Preview
Text
Доц.д-р Никола В. Димитров, Просторно-популациски белези на населбите од и над 1000 м.н.в....pdf

Download (79Kb) | Preview

Abstract

Трудот претставува прилог кон проучување на просторно-популациските карактеристики на населбите од и над 1000 м.н.в. во функција за развој на планинскиот туризам во Република Македонија. Ракописот, всушност е база за идните просторно-популациските анализи за потребите на планинскиот туризам. Во нашата анализа применет е принципот на научно, објективно и егзактно обработување на податоците. Доминира обработката на поважните просторно-популациски детернинанти на овој вид наелби, глобално но и на ниво на туристички региони во Република Македонија. Клучни зборови: Просторно-популациски обележја, населби од и над 1000 м.н.в., планински туризам, туристички региони, Република Македонија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 04 Mar 2013 11:36
Last Modified: 04 Mar 2013 11:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5342

Actions (login required)

View Item View Item