Потребата од здравствена едукација за складирање и транспортирање на медицински отпад

Velickova, Nevenka and Bekceva, Vesna and Kamceva, Gordana and Panova, Gordana and Ivanovska, Blagica (2012) Потребата од здравствена едукација за складирање и транспортирање на медицински отпад. In: III Конгрес на лекарите по општа медицина на Р. Македонија со меѓународно учество, 2012, Ohrid.

[img]
Preview
Text
ПОТРЕБАТА ОД ЗДРАВСТВЕНА ЕДУКАЦИЈА ЗА СКЛАДИРАЊЕ И ТРАНСПОРТИРАЊЕ НА МЕДИЦИНСКИ ОТПАД.pdf

Download (2951Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
3-2.pdf

Download (1342Kb) | Preview

Abstract

Медицинскиот отпад е дефиниран како целокупен отпад настанат при пружање на медицинска заштита или при истражувачки активности. Од вкупниот медицински отпад 75-90% е неризичен, неопасен отпад сличен на комуналниот отпад од домаќинството а 10-25% е опасен инфективен отпад. Главна цел на овој труд е да се прикажат сите чекори што водат кон едно комплетно решение на проблемот со медицинскиот отпад, за да се спречи опасноста од можни заболувања, првенствено кај лица што се директно изложени.Да се прикаже проценка на појава на инфективни заболувања на лицата кои што управуваат со инфективен отпад, опасноста од неправилна работа со медицинскиот отпад е факт за некои интрахоспитални инфекции како што се hepatit B, HPV, Сида итн. Правилно собирање, сегрегација, пакување, одбележување, правилен транспорт до депонијата и нивно уништување. Инценераторот за медицински отпад ослободува во атмосферата големи количини на метали, кисели гасови, јаглероден диоксид, азотен оксид и фурани кои имаат сериозни штетни влијанија на живата средина, канцерогено, намалување на имунитет, интраутерни компликации и тн. Со правилно спроведување на политиката за управување со медицинскиот отпад, превземање на превентивни мерки за заштита на лицата кои што управуваат со отпадот и мерките кои што ги превземаат одредени служби имаат за цел обезбедување на здрава животната средина. Клучни зборови: медицински отпад, инфективни заболувања, инценератор, превентивни мерки.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 01 Feb 2013 09:50
Last Modified: 06 Aug 2015 09:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5216

Actions (login required)

View Item View Item