Основни поими во транслатологијата, кус осврт кон толкувањето како дејност

Marolova, Darinka (2009) Основни поими во транслатологијата, кус осврт кон толкувањето како дејност. Годишен зборник на Филолошки факултет 2009 - Yearbook.

[img] Text
2009.docx

Download (28Kb)

Abstract

Во трудов со наслов Основни поими во транслатологијата, осврт кон толкувањето како дејност станува збор за основните поими кои што се поврзани со транслатологија, односно со науката за преведувањето и толкувањето. Овде е даден вовед во основните видови транслација, при тоа повеќе место му се отстапува за толкувањето како една дисциплина, која е со навистина долга историја, ако ја набљудуваме како дејност, но истовремено со мошне кратка историја, ако ја набљудуваме како наука. Се наведуваат главните разлики меѓу видовите транслации, а подетален осврт се прави на симултаното и консекутивното толкување, кои во денешниот модерен свет на глобализацијата, на сѐ поголемите трговски размени и политичка соработка меѓу државите, во време кога туризмот се развива сѐ повеќе и повеќе, ја зголемуваат и својата улога и своето значење.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 29 Jan 2013 08:52
Last Modified: 29 Jan 2013 08:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5186

Actions (login required)

View Item View Item