Психологија на болка: психолошки аспекти на болката и постапки на сузбивање

Miloseva, Lence (2012) Психологија на болка: психолошки аспекти на болката и постапки на сузбивање. Medicus, Информативен гласник на јавното здравство - Штип, 7 (15). pp. 22-23. ISSN 1857-5994

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
Dr_Miloseva L Psihologija na bolka.pdf

Download (248Kb) | Preview

Abstract

Според Огден (Ogden, 2012) првите теории за создавањето на болката биле поврзани со верувањето`за Божјето влијание во нејзиното создавање, присутноста на некој магиски флуид од незадоволени желби или пак, се сметало дека за болката се одговорни проблемите во циркулацијата. Денес, во разбирањето на болката повторно се враќаме на нејзината душевна компонента. Болката најчесто се дефинира како сложено доживување кое вклучува перцептивно-когнитивна, емоционално-мотивациска и бихејвиорална компонента (Ogden, 2012). Според дефиницијата на Светското здружение за болка (IASP): "Болката е непријатно емоционално и осетно доживување поврзано со вистински или потенцијални оштетувања на ткивата " (Havelka, 2003, стр. 159).

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Lence Miloseva
Date Deposited: 24 Jan 2013 11:10
Last Modified: 12 Aug 2013 13:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5082

Available Versions of this Item

  • Психологија на болка: психолошки аспекти на болката и постапки на сузбивање. (deposited 24 Jan 2013 11:10) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item