Влијанието на ХБО терапијата врз брзината на заздравувањето на раните кај пациенти со дијабетично стапало

Tudzarova-Gjorgova, S and Breshkovska, H and Zdravkovska, Milka (2012) Влијанието на ХБО терапијата врз брзината на заздравувањето на раните кај пациенти со дијабетично стапало. Physioacta, 6 (1). pp. 17-25. ISSN 1857-5587

[img]
Preview
Text
DOC-so Tudjarova - 2012 Physioacta.pdf

Download (1090Kb) | Preview

Abstract

Хипербарната оксигенотерапија претставува адјувантен третман кој се користи во лекувањето на голем број заболувања. Особено добри резултати, со скратување на времето на заздравувањето на раните,се постигнува по третманот со ХБО кај пациентите со дијабетични улцерации. Нашето двегодишно искуство покажа редуцирање на потребата од хируршки интерванции, како и намалување на процентот на ампутации на екстремитетите.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Milka Zdravkovska
Date Deposited: 29 Jan 2013 09:05
Last Modified: 09 Apr 2013 10:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5026

Actions (login required)

View Item View Item