Улогата на воспитувачот во реализирањето на воспитно-образовната дејност во предучилишната установа

Sivevska, Despina and Cackov, Oliver (2012) Улогата на воспитувачот во реализирањето на воспитно-образовната дејност во предучилишната установа. In: VIII Симпозијум са међународним учешћем „Васпитач у 21. веку“, 30-31 March 2012, Сокобања, Србија.

[img]
Preview
Text
Улогата на воспитувачот во реализацијата.pdf

Download (401Kb) | Preview
Official URL: http://www.vsvaspitacka.edu.rs

Abstract

Воспитувачот е личност која се грижи за децата за време на нивниот престој во предучилишната установа, ги негува, образува и социјализира. Тој е еден од битните фактори кои влијаат на правилното воспитување на секое дете. Во рамките на своите активности, тој треба да води сметка за физичкиот, психичкиот, социјално-емоционалниот, сознајниот развој на децата, како и развојот на нивните способности за комуникација и творештво. Во трудот се обидовме да ги идентификуваме и дефинираме особините на личноста на воспитувачот и неговата умешност за реализирање на воспитно-образовната работа во градинката. Со помош на анкетен прашалник е испитано мислењето на воспитувачите со цел да ги идентификуваме особините на еден добар воспитувач, од што зависи вештината на воспитувачот во реализирањето на воспитно-образовната дејност, на кој начин го стекнува авторитетот кај децата, на кој начин се усовршува, колку следи литература за стручно усовршување и сл.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: воспитувач, особини на личноста на воспитувачот
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Despina Sivevska
Date Deposited: 24 Jan 2013 12:56
Last Modified: 05 Aug 2015 13:19
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5018

Actions (login required)

View Item View Item