Kако и зошто да се вклучи еколошкото воспитување на часови по англиски јазик како втор странски јазик?

Stavreva Veselinovska, Snezana and Kirova, Snezana (2012) Kако и зошто да се вклучи еколошкото воспитување на часови по англиски јазик како втор странски јазик? Yearbook, Faculty of Educational Sciences. ISSN 1409-9187

[img]
Preview
Text
zbornik_FON_2012.pdf

Download (374Kb) | Preview

Abstract

Еколошкото воспитание е доживотен процес кој се справува со интер-рационални компоненти од природниот свет и од оној креиран од страна на човекот, водејќи кон задолжителен менаџмент на природната средина. Споделеното обработување на наставните содржини има предности како за учењето на англиски јазик така и за образованието за природната средина. „Ние не можеме да кажеме дека нашата настава по англиски јазик е успешна ако нашите студенти, без оглед на тоа колку течно го зборуваат јазикот, немаат знаење за светските проблеми, немаат општествена совест затоа што своите комуникациски вештини ги користат за меѓународен криминал, експлоатација, угнетување и еколошко разурнување“(Кејтс, 1997).Од таа причина се јавува се поголем интерес за воведување на еколошкото образование во наставата по англиски јазик како втор странски јазик. Целта на инкорпорирањето на еколошкото образование во англискиот јазик како втор странски јазик е да се подигне еколошката свест за глобалните еколошки проблеми. Позитивни ефекти во учењето на англиски јазик се следниве: • Го олеснува учењето на нови зборови и нивно значење • Ја зголемува концентрацијата на студентите за време на час • Ја редуциратензијата и стравот од странски јазици Клучни зборови: еколошко воспитување, англиски јазик, настава, наставни содржини.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: еколошко воспитување, англиски јазик, настава, наставни содржини.
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Stavrova Veselinova
Date Deposited: 10 Feb 2014 09:45
Last Modified: 10 Feb 2014 09:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4990

Actions (login required)

View Item View Item