Антимикробни средства и нивна примена во ендодонција

Kovacevska, Ivona (2011) Антимикробни средства и нивна примена во ендодонција. In: Антимикробни средства во дентална медицина, 05.03.2011, Прилеп.

[img]
Preview
Text
ПР.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Во текот на ендодонтскиот третман, сузбивањето на инфекцијата и реаализацијата на истиот се прави во строго контролирани и максимално стерилни услови. Сите медикаменти и постапки кои се користат во ендодонцијата мора да поседуваат и антимикробен ефект. Во предавањето ќе се осврнеме на средствата за иригација и медикаментите во тек на каналната терапија, материјалите за канална оптурација и ласерската стерилизација. истотака ќе стане збор и за системската помошна терапија со антимикробни средства при интезивни орални инфективни состојби.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 24 Jan 2013 12:50
Last Modified: 24 Jan 2013 12:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4956

Actions (login required)

View Item View Item