Можности за стерилизација на каналниот систем со Nd: Yag ласер

Kovacevska, Ivona (2011) Можности за стерилизација на каналниот систем со Nd: Yag ласер. In: Современи трендови во конзервативната стоматологија, 29.10.2011, Скопје, хотел „Бест Вестерн“.

[img]
Preview
Text
sekcija sk 29.10.pdf

Download (7Mb) | Preview

Abstract

Во текот на конзервативниот ендодонтски третман при состојби на хронично инфицирани коренски канали императивно се наметнува интраканалната препарација со дезинфекција и стерилизација. Ограничувачките моменти на каналните препаратори, независно, мануелни или механички, како и на растворите за дезинфекција и интраканалните хелатори, може да се компензира со ласер канална ирадијација. Nd:Yag ласерот претставува алатка која ја помага и убрзува целата тераписка процедура. Во предавањето ќе бидат презентирани можностите кои ги нуди ласер терапијата во каналниот систем во функција на стерилизација и редукција на времето на тераписката постапка. Воедно ќе бидат прикажани конзервативно третирани клинички случаи на заби со хронични периапикални патози.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 24 Jan 2013 12:45
Last Modified: 24 Jan 2013 12:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4955

Actions (login required)

View Item View Item