Реформите во институциите на Европска унија

Radosavljevic Lazarevska, Ana (2012) Реформите во институциите на Европска унија. Masters thesis, University Goce Delcev - Stip.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_економски цд_Ana_Radosavljevic_Lazarevska.pdf

Download (1085Kb) | Preview

Abstract

Денешната Европска унија потекнува од Декларацијата на Роберт Шуман од 9 мај 1950 година. Таа беше замислена како начин за зачувување на мирот т.е. како еден нов поредок во Западна Европа што би се темелел врз заеднички интереси на народите и нациите и би бил заснован врз договори со кои би се гарантирало владеење на правото и еднаквост меѓу сите земји. Земјите што некогаш се бореа меѓу себе требаше да го здружат производството на јаглен и челик под капата на еден заеднички Висок управен одбор. Белгија, Франција, Германија, Италија, Луксембург и Холандија во 1951 година со Договорот од Париз ја формираа Европската заедница за јаглен и челик. Активностите на заедницата беа ограничени на создавање на заеднички пазар за јаглен и челик на шесте држави. Во 1957 година таа заедница со Договорот од Рим прерасна во Европска економска заедница (ЕЕЗ) која се темели на слободно движење на работна сила, стоки и услуги.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 06 Nov 2012 13:45
Last Modified: 16 Nov 2012 14:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/494

Actions (login required)

View Item View Item