Целосна посветеност на топ-менаџментот кон системот TQM во македонските високообразовни институциии негово континуирано усовршување

Mitreva, Elizabeta (2011) Целосна посветеност на топ-менаџментот кон системот TQM во македонските високообразовни институциии негово континуирано усовршување. In: III Научно-стручен собир со меѓународно учество, 09.12.2011, Центар за култура – Битола.

[img]
Preview
Text
merged_document.pdf

Download (1001Kb) | Preview

Abstract

Глобализацијата овозможува создавање европски простор на високото образование, со цел да се овозможи заедничко креирање на знаењето и поголема мобилност на студентите и на академскиот кадар. Во овој труд е дадена интегрална методологија за проектирање на TQM (Total Quality Management) систем во високообразовните институции и негова имплементација во практиката на високото образование, како и активностите што треба да се преземат за градење систем за обезбедување квалитет. Успешноста од примената на TQM стратегијата зависи од ангажираноста на академскиот кадар и администрацијата и од нивната мотивација. Новата TQM стратегија кон квалитетот (Total Quality Management), бара нови активности на полето на образованието на академскиот кадар, воведување стандардизација на сите процеси, воведување статистичка процесна контрола заради обезбедување квалитет и нов пристап во анализата на трошоците. Сето ова бара еден научен, методолошки, плански пристап, упорност и систематичност. Истовремено, тоа значи драстична промена во однесувањето на академскиот кадар, радикални промени во организационата поставеност, јасно дефинирање на правата, обврските и одговорноста на секој поединец. Клучни зборови: TQM стратегија, интерна стандардизација, статистичка процесна контрола, обезбедување квалитет, анализа на трошоците, методологии.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Elizabeta Mitreva
Date Deposited: 23 Jan 2013 12:01
Last Modified: 23 Jan 2013 12:01
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4897

Actions (login required)

View Item View Item