„Историска фонологија на македонскиот јазик“ на Блаже Конески како мост меѓу германската и македонската култура

Ivanovska, Biljana (2011) „Историска фонологија на македонскиот јазик“ на Блаже Конески како мост меѓу германската и македонската култура. XXXVIII Научна конференција на меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура - Лингвистика. pp. 33-38. ISSN 978-9989-43-350-4

[img] Text
Koneski 1 referat Biljana Ivanovska.doc

Download (63Kb)

Abstract

Апстракт: Како единствена историска фонологија на македонскиот јазик воопшто, објавена во Хајделберг-Германија во 1983 година од реномираниот универзитетски издавач Карл Винтер, во овој труд го илустрираме значењето на оваа книга на Блаже Конески за унапредувањето на македонско-германските, односно германско-македонските интеркултурни врски. Независно од тоа што историската фонологија е објавена на англиски јазик, сепак, самиот факт што таа е објавена во Германија укажува на тоа дека и таа влегува како еден многу значаен елемент во остварувањето на контактот меѓу овие две култури и два народа. Во заклучокот ќе се потенцира огромното значење на овој труд на Конески за местото и за улогата на македонскиот јазичен систем кај нас, во Европа и пошироко. Клучни зборови: Конески, интеркултурни релации, фонологија, германска култура, македонска култура.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Ivanovska
Date Deposited: 22 Jan 2013 10:23
Last Modified: 22 Jan 2013 10:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4873

Actions (login required)

View Item View Item