Принципите на светската трговска организација во функција на забрзување на интегративните процеси на земјите во развој

Dimitrova, Janka (2012) Принципите на светската трговска организација во функција на забрзување на интегративните процеси на земјите во развој. In: „Меѓународен дијалог: исток-запад“, 15 до 17 март, 2012, ПВУ Меѓународен Славјански Институт “Г.Р.Державин” Св.Николе.

[img]
Preview
Text
ПРИНЦИПИТЕ НА СВЕТСКАТА ТРГОВСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ВО ФУНКЦИЈА НА ЗАБРЗУ.pdf

Download (187Kb) | Preview

Abstract

Светската Трговска Организација (СТО), како наднационална институција со статус на правно лице, е една од најважните институции кои се занимаваат со меѓународните економски врски. Со своите органи и тела СТО активно и мошне успешно ја остварува својата двојна улога: воспоставување и засилување на правилата за меѓународната трговија на производи и услуги и либерализација на трговијата. На СТО може да се гледа како на форум на владите за преговарање за трговските договори и како на место за разрешување на трговските несогласувања. Важноста на СТО и аспирацијата на земјите да бидат дел од оваа организација потекнува од големите привилегии што членството во СТО ги носи со себе во поглед на обезбедување на поповолен третман за националните производи и трговските субјекти при нивниот пристап на странските пазари, како и поттикнување на развојот на меѓународната трговија на земјите во развој. Клучни зборови: институција, правила, аспирација, привилегии, странски пазари.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 23 Jan 2013 14:32
Last Modified: 23 Jan 2013 14:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4863

Actions (login required)

View Item View Item