Просторно-популациски обележја на Мариовските населби во минатото и нивна трансформација денес

Dimitrov, Nikola (2000) Просторно-популациски обележја на Мариовските населби во минатото и нивна трансформација денес. Зборник - Мариово и меглен низ историјата. pp. 391-411.

[img]
Preview
Text
mariovo_nikola.dimitrov.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Во далечното и поблиското минато населбите во Мариово биле условени од влијанието на различните географски фактори, но и од последиците на историските, економските, општествените и социјалните прилики. Интензивната емиграција на населението од Мариово предизвикува низа промени врз големината на населбите, промена на демографската структура и до појава на депопулација и деградација. Ова доведе до целосно исчезнување на неколку населби, а останатите се пред раселување. Во интерес на ревитализација на Мариово овој труд дава краток историски пресек на населението и населбите, потоа разгледува и анализира повеќе индикатори и дава насоки за трасформација и функционална класификација на нова мрежа на населби во Мариово.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Jan 2013 09:20
Last Modified: 10 Jun 2013 09:18
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4801

Actions (login required)

View Item View Item