Испитувања за повратни води од оловно-цинкова флотација во погон САСА-М. Каменица

Krstev, Boris and Golomeov, Blagoj and Golomeova, Mirjana and Krstev, Aleksandar (2009) Испитувања за повратни води од оловно-цинкова флотација во погон САСА-М. Каменица. [Project]

[img]
Preview
Text
Project 4 Povratni vodi -STUDIJA- SASA 2007.pdf

Download (1539Kb) | Preview

Abstract

Експлоатацијата на наоѓалиштата на минерални суровини и нивната подготовка негативно влијаат на животната средина. Минералните суровини се појавуваат во сите категории во животната средина кои треба да ги заштитиме. Потребите за енергетски суровини, руди, неметали и друго и понатаму се битни, без оглед на помалите или поголеми регионални депресии на рударството. Минералните суровини спаѓаат во необновливи ресурси. Иако интензивно се работи на супституцијата на минералните суровини, физичкиот обем на експлоатација постојано се зголемува, воглавно од две причини: - поради зголемените потреби на зголемениот број на жители и нивниот стандард; - поради се послабиот квалитет на минералните суровини шти изискува помасовно производство; Фокусот на современото светско рударство дефинитивно се поместува од развиените европски земји во другите земји на Африка, Азија, Јужна Америка и Австралија. Овие тенденции не се нови, туку се присутни во последните 40-тина години, а последица се на многу фактори: недостатокот на богати наоѓалишта, помали трошкови за работна сила, високи стандарди за заштита на животната средина во развиените земји итн.

Item Type: Project
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Krstev
Date Deposited: 04 Feb 2013 15:20
Last Modified: 04 Feb 2013 15:20
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4788

Actions (login required)

View Item View Item