Влијание на животната средина при експлоатација во јамите

Krstev, Boris and Mirakovski, Dejan and Despodov, Zoran (2005) Влијание на животната средина при експлоатација во јамите. [Project]

[img]
Preview
Text
KrstevMirakDesp OBUKA1.pdf

Download (715Kb) | Preview

Abstract

Јавното претпријатие за подземна експлоатација на јаглен се наоѓа во состав на Електростопанство на Србија од 1990год. Во овој состав влегуваат осум рудници со тринаесет производни единични-јами. До 1990год. Рудниците беа самостојни претпријатија и ја претставуваа главната стопанска дејност, тогаш, а и сега во слабо развиените општини во Србија. Во текот на процесот на производство наидуваа на многу тешкотии кои произлегувале од сложените услови на експлоатација. Но и покрај доскорашните надворешни санкции, рудниците успешно работеа. Најголем пад на производството, за околу 20%, дојде 1994год. напрема 1990год. Но сепак произведените количини на јаглен тогаш допринеле да се подмират некои витални енергетски потреби (индустријата и домаќинствата). Сите рудници се наоѓаат во живописни предели и туристички места и објекти (Соко бања, Ресавска пештера, манастирите Манасија, Студеница, Раваница и др.). Наведениве факти ја потенцираат потребата за заштита на природата, како од еколошко така и од економско гледиште. Праксата покажала дека подземната експлоатација на јаглен има помалку влијание на животната средина во однос на останатата индустрија.

Item Type: Project
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Krstev
Date Deposited: 03 Feb 2013 12:08
Last Modified: 03 Feb 2013 12:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4772

Actions (login required)

View Item View Item