Проектирање на линија за монтажа на џинс фармерки

Zhezhova, Silvana and Demboski, Goran (2005) Проектирање на линија за монтажа на џинс фармерки. In: Шести конгрес по чиста и применета хемија на студентите од Македонија, 1.12.2005, Технолошко-металуршки факултет, Скопје.

[img]
Preview
Text
VI KONGRES PO CISTA I PRIMENETA HEMIJA SKOPJE.pdf

Download (3062Kb) | Preview

Abstract

Џинс производите и покрај одредени осцилации во различни периоди заземаат значајно место во облекувањето на луѓето. Денес џинс облеката се користи во секакви прилики, па дури и во најсвечените, а побарувачката на џинс облеката во светски рамки е извонредно голема. Конкуренцијата за конфекционирање на џинс облека е многу голема. Денес се применуваат CAD/CAM системи, најнови шивачки машини со висок степен на автоматизација, се со цел да се остане конкурентен на пазарот и да се задржат купувачите. Во трудот е дискутирана методологијата за изработка на класична петоџебна џинс фармерка и проектирана е линија за монтажа со дневен капацитет од 350 конфекциски единици. Преку технолошка анализа дефинирани се технолошките операции на шиење и избрани се средствата за работа, изработен е план за монтажа и план на технолошките операции. Во следната фаза е изработен планот на технолошкиот процес каде се утврдени потребниот број на оперативни работници и машини за реализација на зададениот дневен капацитет. На крај е проектиран распоред на машините и работниците во линијата за монтажа.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Engineering and Technology > Materials engineering
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Silvana Zezova
Date Deposited: 21 Jan 2013 15:22
Last Modified: 05 Feb 2018 10:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4721

Actions (login required)

View Item View Item