Посвојувањето на деца – меѓу материјалното и емоциите

Ivanova, Elena (2012) Посвојувањето на деца – меѓу материјалното и емоциите. Stipski Glas - Mozaik .

[img]
Preview
Text
Посвојувањето на деца - меѓу материјалното и емоциите.pdf

Download (121Kb) | Preview

Abstract

Посвојувањето е стар институт кој, првенствено, се јавува како субститут во брачните заедници кои неможат да имаат потомство. Денес, со модернизацијата на општествените вредности и сфаќања, се користи за засновање на посвојување во границите на одредена држава, како и интернационално ширум светот. Постои сериозна потреба од него пред сè за згрижување на малолетни лица кои останале без родители и родителска грижа за тие да можат да израснат во психолошки стабилни личности кои ќе придонесат за подоброто утре. Посвоителите им овозможуваат на посвоениците да ги имаат потребните дом, љубов и внимание, ги одгледуваат и воспитуваат, односно им ја надоместуваат целата родителска грижа од која биле лишени. Една индивидуа подобро ќе се развива во средина каде е опкружена со љубов и разбирање иако не постои крвно сродство, отколку со биолошките родители кои не се спремни и способни да ги создадат потребните услови за детето да се чувствува сакано и посакувано.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Elena Ivanova
Date Deposited: 21 Jan 2013 14:30
Last Modified: 21 Jan 2013 14:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4705

Actions (login required)

View Item View Item