Супстантивизацијата на придавките како продуктивен зборообразувачки модел во македонскиот јазик

Nikolovska, Violeta (2009) Супстантивизацијата на придавките како продуктивен зборообразувачки модел во македонскиот јазик. Литературен збор (1-3). ISSN 0024-4791

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_violeta.nikolovska_Desktop_repositorium_supstantivizacija.pdf

Download (160Kb) | Preview

Abstract

Во трудот се изделуваат два слоја супстантивизирани придавки во македонскиот јазик (едниот од поново време, другиот од постаро време)кои се од различни семантички полиња. Се констатира дека супстантивизацијата на придавките е отворен и продуктивен зборообразувачки модел во современиот македонски јазик, кој може да биде решение за повеќе проблематични заемки во јазикот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 27 Dec 2012 11:11
Last Modified: 27 Dec 2012 11:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4607

Actions (login required)

View Item View Item