Принципи на усната комуникација

Kusevska, Marija (2013) Принципи на усната комуникација. Зборник на трудови од научниот собир „Македонскиот јазик како средство за комуникација и како израз на културата“, КН. 23. pp. 213-220. ISSN 978-608-220-025-5

[img] Text
Принципи на усната комуникација.doc

Download (67Kb)

Abstract

Целта на ова излагање е да даде преглед на теориите за лицето коишто извршиле големо влијание во областа на прагматичките и меѓукултурните истражувања. Истражувањата вршени во различни културни средини покажуваат дека лицето и принципот за учтивост се универзални, но дека начинот на кој се реализираат во секојдневната комуникација се специфични за секое општество посебно. Оттука се наметнуваат две прашања: 1. кое е македонското лице, т.е. кои се принципите врз коишто се гради комуникацијата во македонската културна средина, и 2. како овие принципи влијаат врз изборот на јазичните средства со кои ја обликуваме нашата комуникација

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 27 Dec 2012 11:06
Last Modified: 25 Nov 2013 14:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4602

Actions (login required)

View Item View Item