Примена на оптимизациони техники на хомогенизација на јаглени при површинска експлоатација во ПЕ Рудници “Суводол“ - Битола

Desanoska, Elizabeta (2012) Примена на оптимизациони техники на хомогенизација на јаглени при површинска експлоатација во ПЕ Рудници “Суводол“ - Битола. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
magisterski trud.pdf

Download (8Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
PRILOZI.pdf

Download (1267Kb) | Preview

Abstract

Примената на оптимизациони техники за хомогенизација на јагленот од ПЕ Рудници-Суводол е со цел да се добие задоволителен квалитет на производството на јаглен кој е единствената опција за усогласеност на интересите на рудниците и ТЕ. Системот за јаглен во ПK Суводол кој има за функција прифаќање и на јагленот од ПК Брод-Гнеотино (преку ГТС или преку пресипно место (инка) на СТУ), а покасно и прифаќање на јагленот од ПЈС, врши достава на јагленот до депонија – ТЕ, но квалитетот на јагленот ( така хомогенизиран) не е постојан и не е секогаш во границата на бараниот квалитет од ТЕ. Со автоматизација на системот т.е. со систем за управување со квалитетот на јагленот ќе се овозможи планирање и мониторинг на процесот на експлоатација и одржувањето на квалитетот на јагленот во потребните граници.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Sladzana Mitrovska
Date Deposited: 26 Dec 2012 13:51
Last Modified: 26 Dec 2012 13:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4544

Actions (login required)

View Item View Item