Сакрална архитектура во градот Баргала од IV век до крајот на првата деценија на VII век

Nacev, Trajce (2013) Сакрална архитектура во градот Баргала од IV век до крајот на првата деценија на VII век. Зборник на трудови на Филолошки факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип (3).

[img] Text
sakaralna arhitektura vo gradot Bargala.docx

Download (1687Kb)

Abstract

Со археолошките истражувања на локалитеот Баргала започнати од 1967 година па се до денес откриени се неколку објекти кои припаѓаат на сакраланата архитектура од кои три припаѓаат на доцноантичкиот период: Епископска базилика 1967 година, Базилика Ехтра мурос 1970 и Ранохристијанска градска базилика 2008 година. Откриените сакралните објекти, го потврдуваат градот Баргала како прво епископско седиште во Брегалничкиот басен.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Dec 2012 09:21
Last Modified: 26 Sep 2013 09:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4414

Actions (login required)

View Item View Item