Care for the stability of the euro in resolving the debt crisis in the Eurozone

Sajnoski, Krste (2012) Care for the stability of the euro in resolving the debt crisis in the Eurozone. Трета меѓународна научна конференција - Меѓународен дијалог: исток - запад (култура, славјанство и економија). ISSN 978-608-4559-04-7

[img]
Preview
Text
CARE FOR THE STABILITY OF THE EURO IN RESOLVING THE DEBT CRISIS IN THE EUROZONE.pdf

Download (103Kb) | Preview

Abstract

Спротивставените мислења за начинот на решавање на должничката криза во еврозоната (или штедење, односно јакнење на фискална дисциплина или поголемо трошење за да се поттикне растот за да се олесни товарот на долгот, вклучувајќи и проактивно ангажирање на Европската централна банка) се еднострани доколку не се појде од карактерот на должничката криза. Факт е дека заеднички именител на долговите е трошењето над можностите што ги пружа доходот што се создава. Но, начинот на кој се генерира долгот и последиците што ги остава се различни. Затоа, решението што е ефективно за состојбите во САД не значи дека е погодно и за еврозоната, која има за цел да ја одржува стабилноста на заедничката валута-еврото и да ја унапредува неговата меѓународна улога,. како израз на успешното интегрирање и основа за здрав натамошен подем. Во ваков контекст, комбинираното решение е посоодветно- и „стегање на ременот“,за да се плати дел од цехот за претераното трошење и солидарна поддршка, за да се олесни товарот на раздолжувањето.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Krste Sajnoski
Date Deposited: 25 Dec 2012 13:07
Last Modified: 25 Dec 2012 13:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4401

Actions (login required)

View Item View Item