Гeотектонски развој на Лакавичкиот грабен во Алпискиот ороген циклус

Petrov, Gose and Stojanova, Violeta and Mircovski, Vojo (2012) Гeотектонски развој на Лакавичкиот грабен во Алпискиот ороген циклус. In: Посебно издание на Geologica Macedonica, Nō 3.

[img]
Preview
Text
Zbornik_na_Trudovi_2012_CD.pdf

Download (43Mb) | Preview

Abstract

За време на Алпискиот ороген циклус територијата на Република Македонија била зафатена со многу сложени процеси на тектогенеза. Во Алписката етапа се одиграле главните процеси на тектогенеза, кои имале одраз на целиот простор на Вардарската зона и ја обновиле како неоидна, мошне мобилна геотектонска структура (зона). Притоа, издвоените субзони во Вардарската зона (источна, централна и западна субзона) за време на Алписката орогенеза се карактеризираат со различна манифестација и интензитет на тектонските движења, различен интензитет на магматските процеси и степенот на дислоцираност. Во Вардарската зона јасно се се издвоени тектонските движења поврзани со различни фази во рамките на Алписката орогенеза, издвоени како: раноалписки, средноалписки и касноалписки (неотектонски). Во овој труд се презентирани тектонските процеси во Лакавичкиот грабен кои се случувале за време на Алписката орогенеза на просторот на Вардарската зона.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stojanova
Date Deposited: 25 Dec 2012 14:35
Last Modified: 07 Oct 2013 13:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4399

Actions (login required)

View Item View Item