Опис за населеното место Мерово, етимолошко и јазично објаснување за ојконимот

Belcev, Tole and Ivanovska, Biljana and Limani, Jakup (2011) Опис за населеното место Мерово, етимолошко и јазично објаснување за ојконимот. Годишен зборник 2011 - Филолошки факултет, УГД - Штип. ISSN 1857-7059

[img] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.ivanovska_Desktop_10 - Tole Belcev tekst zbornik.doc

Download (67Kb)

Abstract

За тема на овој труд одбрани се географските имиња на една определена територија, поточно топонимите, микротопонимите и ојконимите во Општина Желино. Анализирајќи ги топонимите, микротопонимите и ојконимите во овие краишта се доаѓа до заклучок дека тие главно потекнуваат од словенските јазици, турскиот јазик, албанскиот јазик. Бидејќи за оваа проблематика во овие краишта има многу малку направено од научен аспект и нема речиси ништо напишано, спроведовме теренски истражувања и ги посетивме сите села од оваа област за да разговараме со постари луѓе со цел да дојдеме до автентични извори за оваа проблематика. Вообичаена практика во ваквите истражувања е соговорниците да бидат на постара возраст, па нашите соговорници се постари луѓе и тоа од 70 до 90 години. Клучни зборови: топоними, микротопоними, ојконими.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Ivanovska
Date Deposited: 24 Dec 2012 12:19
Last Modified: 24 Dec 2012 12:19
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4338

Actions (login required)

View Item View Item