Технологија на послужувањето

Taskov, Nako (2009) Технологија на послужувањето. Универзитет „Гоце Делчев" - Штип.

[img]
Preview
Text
nako_print.pdf

Download (31Mb) | Preview

Abstract

Учебникот „Технологија на послужувањето“ е изработен според изработената наставна програма и е наменет за студентите при Факултетот за туризам и бизнис логистика во Република Македонија. Во својата содржина учебникот по предметот Технологија на послужувањето го опфаќа следново: простории во кои се врши послужувањето; видови на угостителски објекти во кои се врши послужување на храна и пијалаци; стручен персонал за послужување; опрема и инвентар за послужување; карти за избор на услугите во послужувањето; запознавање со пијалаците и начинот на послужување; ресторанско послужување на јадења, супи и чорби; послужување на вино и дегустација; пречекување, сместување и испраќање на гостите; организациони системи и начини на послужување; дневни оброци; свечени приеми во угостителството; банкет (свечен ручек-вечера), коктел партија, ладно бифе, чајанка, банкет од протоколарен карактер, пикник, гарден партија, интимна и доцна вечера; довршување-подготвување јадења пред гостите (фламбирање), во еден дел е опфатено и барменството итн.

Item Type: Book
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nako Taskov
Date Deposited: 24 Dec 2012 14:22
Last Modified: 11 Jun 2013 09:24
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4300

Actions (login required)

View Item View Item