Осврт на расказите за деца на првата повоена генерација турски писатели во Република Македонија

Celik, Mahmut and Ivanovska, Biljana and Dimova, Violeta (2010) Осврт на расказите за деца на првата повоена генерација турски писатели во Република Македонија. Philogical research today.

[img] Text
Mahmut FID (1).doc

Download (67Kb)

Abstract

Во оваа студија даваме осврт на расказите за деца на првата повоена генерација турски писатели во Р. Македонија, ги анализираме нивните основни карактеристики и причините што влијаеле на изборот на нивните теми. Творештвото на првата повоена генерација на турски писатели во Македонија се одвиваше во услови на повоената изградба на земјата кога општо земено се веруваше во социјализмот, а тоа се одрази и на содржината на расказите за деца. Творештвото во тој период беше отежнато поради немање на претходни примери, отсуство на богата светска, југословенска и турска детска литература во Македонија, како и немање на контакти со Р. Турција. Клучни зборови: литература за деца, раскази, прва генерација на турски писатели

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Ivanovska
Date Deposited: 24 Dec 2012 09:46
Last Modified: 24 Dec 2012 09:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4273

Actions (login required)

View Item View Item