Времето и просторот како физичка и метафизичка категорија во романот „Татарска пустина“ од Дино Буцати

Dimova, Violeta and Ivanovska, Biljana and Celik, Mahmut (2010) Времето и просторот како физичка и метафизичка категорија во романот „Татарска пустина“ од Дино Буцати. Philological research today.

[img] Text
Виолета Димова -ФИД (1).doc

Download (57Kb)

Abstract

Книгата „Татарска пустина“ на познатиот италијански писател Дино Буцати и покрај бавниот и монотон наративен тон претставува вистински пример за тоа како се воспоставува интеракција со читателот и со тоа прави од него „партнер“ во пресоздавањето на дискурс, полн со онирички, луцидни визии и митови создадени без никаква историска условеност. Главниот јунак Џовани Дрого, како носител на приказната за еден недостижен идеал за младоста, полн со илузии, е оној кој нè поттикнува да размислуваме и да се навраќаме на веќе познати теми во литературата, како што е минливоста на времето, смртта, очајот и празнината (во душата и во просторот) и како таа да се пополни. Клучни зборови: време, простор, младост, илузии, физичка, метафизичка.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Ivanovska
Date Deposited: 24 Dec 2012 09:45
Last Modified: 24 Dec 2012 09:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4272

Actions (login required)

View Item View Item