Тераписки процедури со ласер во реставративната стоматологија Therapeutic procedures using lasers in Restorative Dentistry

Kovacevska, Ivona (2012) Тераписки процедури со ласер во реставративната стоматологија Therapeutic procedures using lasers in Restorative Dentistry. In: Научно - стручен собир Факултет за медицински науки, 21.12.2012, Штип.

[img]
Preview
Text
Abstracts FMN UGD 2012.pdf

Download (1429Kb) | Preview

Abstract

Апликацијата на ласерската светлина и нејзините тераписки модалитети во реставративната стоматологија се предмет на студијата. Комбинираниот ласер Fidelis lll, со пулсен режим на работа, составен е од два системи: ербиум Er:YAG и неодимиум Nd:YAG, во релација со присутните активни медиуми. Тие функционираат со различни бранови должини и се употребуваат за различни тераписки постапки во реставративната стоматологија. Ласерот, како високо софистицирана технологија, обезбедува брза, лесна, безболна и прецизна тераписка интервенција во современата стоматолошка пракса и претставуа методологија од избор при секојдневните дентални процедури. The subject of the study is the application of laser light and its therapeutic modalities in restorative dentistry. The combinatorial pulsed laser Fidelis lll consists of two systems: erbium Er:YAG and neodymium Nd:YAG – in relation with the active mediums that are present. They function in different wavelengths and are used for different therapeutic procedures in restorative dentistry. The laser, a highly sophisticated technology, provides a fast, easy, and painless therapeutic intervention in the modern dentistry, and therefore it is a methodology of choice for the everyday dental procedures.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 24 Dec 2012 09:58
Last Modified: 24 Dec 2012 09:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4224

Actions (login required)

View Item View Item