Хидрогеолошки карактеристики на околината на Дојранското Езеро и можности за искористување на подземните води

Mircovski, Vojo and Karakashev, Deljo and Petrov, Gose and Mircovski, Vlado (2008) Хидрогеолошки карактеристики на околината на Дојранското Езеро и можности за искористување на подземните води. Geologica Macedonica - Прв конгрес на геолозите на Р.Македонија (2). ISSN 0352-1206

[img]
Preview
Text
20 Hidrogeoloski kakrakteristiki DojranGeolKongresOhrid 2008.pdf

Download (953Kb) | Preview

Abstract

Во трудот е направена анализа на постојните податоци за хидрогеолошките карактеристики на подрачјето на пошироката околина на Дојранското Езеро и се прикажани можностите за искористување на подземните води. Врз основа на геолошката градба и структурниот тип на порозност на карпите на истражуваниот простор, на пошироката околина на Дојранското Езеро се издвоени: збиен тип на водоносници, карстен тип, пукнатински тип и условно безводни терени. Најголеми можности за искористување на подземните води постојат кај карстниот и збиениот тип на водоносници.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: хидрогеолошки карактеристики, водоносници, Дојранско Езеро
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vojo Mircovski
Date Deposited: 21 Dec 2012 09:01
Last Modified: 07 Oct 2013 12:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4200

Actions (login required)

View Item View Item