Просторно-популациски обележја на планинските населби во функција за развој на туризмot во Република Македонија

Dimitrov, Nikola (2010) Просторно-популациски обележја на планинските населби во функција за развој на туризмot во Република Македонија. In: IV Конгрес на географите на Република Македонија, 7-10.X.2010, Дојран, Република Македонија.

[img]
Preview
Text
TRUD.pdf

Download (520Kb) | Preview

Abstract

Трудот претставува прилог кон проучување на просторно-популациските карактеристики на планинските населби во функција за развој на туризмот во Република Македонија1. Ракописот, всушност е база за идните просторно-популациски анализи за потребите на планинскиот туризам. Во нашата анализа применет е принципот на научно, објективно и егзактно обработување на податоците. Доминира обработката на поважните просторно-популациски детерминанти на овој вид населби, глобално но и на ниво на туристички региони во Република Македонија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Typical spatial, populations distinction, mountain settlements, mountainous tourism, touristic regions, Republic of Macedonia.
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 29 Oct 2012 14:30
Last Modified: 25 Dec 2012 14:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/42

Actions (login required)

View Item View Item