Подземните води во карбонатните карпи и нивното искористување во Република Македонија

Mircovski, Vojo and Spasovski, Orce (2004) Подземните води во карбонатните карпи и нивното искористување во Република Македонија. In: Варовничка и доломитска суровина во Македонија, 11-13 јуни, 2004, Охрид.

[img]
Preview
Text
varovnicka_dolomitska.v.mircovski.pdf

Download (2554Kb) | Preview

Abstract

Карбонатните карпи (варовници, доломити и мермери) до извесен степен се растворливи во вода при што со текот на времето во нивната внатрешност се создаваат разни типови на шуплини во кои се акомулираат големи количини на подземна вода при што се создаваат карстни издани со слободно ниво или под притисок. Овој тип на карпи на територијата на Р.Македонија иако не зафаќаат поголем простор сепак тие во своите карстифицирани делови акумулираат значајни количини на подземна вода, која успешно се користи за водоснабдување на повеќе населени места како што се Скопје, Стар Дојран, Кавадарци и Неготино, Гостивар, Охрид, Крушево, Прилеп, Кичево и др. Досегашните искуства кај нас и во светот покажуваат дека подземните води од карбонатните средини се најголем потенцијал за водоснабдување со чиста вода.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vojo Mircovski
Date Deposited: 21 Dec 2012 11:24
Last Modified: 18 Jun 2013 11:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4135

Actions (login required)

View Item View Item