Можното влијание на еколошката катастрофа на јаловиштето на рудниците Саса на загадувањето на подземните води од рудникот до градот Штип

Mircovski, Vojo (2003) Можното влијание на еколошката катастрофа на јаловиштето на рудниците Саса на загадувањето на подземните води од рудникот до градот Штип. Зборник на трудови - Второ советување на геотермална енергија на Република Македонија. pp. 127-137.

[img]
Preview
Text
zbornik_4v.mircovski.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

На теренот од изворот на загадување, односно јаловиштето на рудникот Саса од градот Штип според структурниот тип на порозност се издвоени збиен тип на издани, пукнатински тип на издани и карстен тип на издани. Со оглед на географската положба на јаловиштето и правецот на движење на загадените води кои се акумулирани во сите типови на издани кои се формирани од рудникот Саса до градот Штип. Загадувањето на подземните води особено е значајно за збиениот тип на издани формирани во алувијалните седименти на реката Брегалница бидејќи подземните води од овој тип на издани најмногу се користат за водоснабдување на населението.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Подземни води, загадување, јаловите Саса, збиен издан, алувијални седименти, Фортуна, грдовски Орман
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vojo Mircovski
Date Deposited: 20 Dec 2012 14:09
Last Modified: 11 Jun 2013 12:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4133

Actions (login required)

View Item View Item