Хидрогеолошки карактеристики и нови податоци за хемискиот состав на термоминералните води на бањата Кежовица и Лџи, кај Штип

Mircovski, Vojo and Petrov, Gose and Delipetrov, Todor (2001) Хидрогеолошки карактеристики и нови податоци за хемискиот состав на термоминералните води на бањата Кежовица и Лџи, кај Штип. Зборник на трудови - Прво советување за геотермална енергија во Република Македонија. pp. 41-47.

[img]
Preview
Text
zbornik_3v.mircovski.pdf

Download (925Kb) | Preview

Abstract

Термоминералната бања Кежовица се наоѓа на 2км југозападно од градот Штип во непосредна близина на Штипско Ново Село. Таа е позната уште од времето на турското владеење во Македонија, која исто така како и денес се користела како лековита термална бања. Во бањата Кежовица термоминералната вода не се излива непосредно на површината туку таа се користи преку дупнатини. Единствено во локалноста Лџи во Штипско Ново Село во непосредна близина на реката Брегалница има извор на термоминералната кој е каптиран и се користи од месното население.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vojo Mircovski
Date Deposited: 20 Dec 2012 14:08
Last Modified: 08 Nov 2013 12:14
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4126

Actions (login required)

View Item View Item