Kirilicata i ekonomskata mokj

Nikolovska, Violeta (2011) Kirilicata i ekonomskata mokj. In: Megjunarodna konferencija, 2011, Sv. Nikole.

[img]
Preview
Text
Кирилицата и ек..pdf

Download (399Kb) | Preview

Abstract

Јазикот и писмото со кое се изразува се врзуваат со идентитетот на еден народ. Ова прашање е особено актуелно кај нас. Меѓутоа, ова беше концепт што се се наметна и се популаризираше во Европа во 18. век. Оттогаш наваму светот во кој живееме многу се измени, особено во социолошка и политичка смисла. Овие промени нужно се рефлектираа и на културолошки план. .... Промените во јазикот се можеби последната последица од една таква коегзистенција. Многу порано се случуваат други промени, промени на културолошки план. Јазикот е и средство за комуникација, но и како што рековме, тој се врзува со идентитетот на една нација и станува нејзин препознатлив културолошки знак. .... Што да прават и како да го решат овој проблем оние народи што ги споменавме на почетокот на овој труд, што ја употребуваат кирилицата како свое писмо?

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 22 Nov 2012 08:21
Last Modified: 22 Nov 2012 08:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/404

Actions (login required)

View Item View Item