Девизен систем и девизно работење

Sajnoski, Krste (2011) Девизен систем и девизно работење. Универзитет "Гоце Делчев" Штип, Штип. ISBN 978-608-4504-43-6

[img]
Preview
Text
devizen_sistem.pdf

Download (3406Kb) | Preview

Abstract

Девизниот систем е збир на законски прописи со кои се регулира, ограничува или забранува прометот на стоки и услуги со странство, стекнувањето и располагањето со девизи, како и на сите плаќања и наплатувања со странство. Станува збор за прописи, инструменти и мерки со чија помош државата ги регулира меѓународните плаќања, со намера да избегне ситуации на несолвентност на земјата, а притоа да обезбеди рационално вклучување на националното стопанство во меѓународната поделба на трудот, како основа за остварување на задоволителен одржлив развој. Не е проблем со примена на некои од споменатите мерки да се обезбеди уредно плаќање на обврските спрема странство. Меѓутоа, проблем е ако таквата цел се остварува само со ограничувања и забрани на увозот на стоки и услуги, со ограничувања и забрани за задолжување од странство, како и со ограничувања на определени плаќања спрема странство. На тој начин целта ќе се оствари, меѓутоа, нема сомнение дека ќе се ограничат развојните потенцијали на националното стопанство што зависат од увозот, од можноста за задолжување спрема странство

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Krste Sajnoski
Date Deposited: 19 Dec 2012 15:19
Last Modified: 10 Jun 2013 13:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4006

Actions (login required)

View Item View Item