Влијанија на експолатацијата на минералните суровини врз животната средина

Spasovski, Orce and Nikolova, Milica (2008) Влијанија на експолатацијата на минералните суровини врз животната средина. Зборник, I (1). pp. 236-245.

[thumbnail of orce_2008.pdf]
Preview
Text
orce_2008.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Голем број на проблеми поврзани со загадувањето на животната средина се поврзани со рударските активности. Природата на загадувањето зависи од материјалите кои се вадат и понатамошната нивна обработка. Рудниците на јаглен, сол, калај, олово , цинк, бакар, никел и уран се главните загадувачи. Екасплотацијата на градежен камен, чакал и песок иако пошироко распространета и побројна, сепак е многу помалку значајна од хемиски аспект за загадување.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: рударска активност, животна средина, загадување, вода, воздух, земјиште, бучава, тешки метали
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Orce Spasovski
Date Deposited: 18 Dec 2012 15:02
Last Modified: 18 Jun 2013 10:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3990

Actions (login required)

View Item View Item